Geen uitdaging uit de weg

Wim Pruiksma

Toe aan een nieuwe uitdaging maar géén idee waar je moet beginnen of denk je misschien dat het niet slim is om een nieuwe uitdaging aan te gaan? Het aangaan van een nieuwe uitdaging kan namelijk veel veranderingen teweeg brengen in je huidige leven.

Maar dat moet jou niet weerhouden om eventueel een nieuwe uitdaging aan te gaan. Integendeel zelfs.

Nieuwe uitdaging aangaan

Een nieuwe uitdaging aangaan beslis je vaak niet van het één op het ander moment.Hier gaat vaak wel het een en ander aan vooraf. Maar vaak is de reden dat je niet meer gelukkig bent op je huidige werk of dat je simpelweg toe bent aan vernieuwing, iets anders dus. En dat is heel begrijpelijk.


Het kan bijvoorbeeld zijn dat er voor jouw simpelweg geen uitdaging meer in je werk zit of dat er geen mogelijkheden zijn verder door te kunnen groeien in het bedrijf van waar je werkt. Dat is vaak ook een reden dat je vastloopt en misschien op den duur zelfs niet meer met volle plezier naar je werk toe gaat. En dat moet ik eigenlijk het teken zijn dat je na gaat denken over je verdere toekomst. 

Het inslaan van een andere richting waarbij je opnieuw uitdagingen aan kan gaan.

Je bent nooit te oud

Je hoort vaak dat mensen zeggen dat ze te oud zijn voor een nieuwe uitdaging. Ze zijn inmiddels de 50 gepasseerd en denken dat niemand hen meer wil.Enerzijds kan het inderdaad zo zijn dat niet alle werkgevers je willen. 

Maar denk dan niet altijd dat dit aan je leeftijd ligt. Wanneer jij namelijk goed gekwalificeerd bent en een flinke dosis werkervaring met je meebrengt, zijn er nog genoeg bazen die jou aan willen nemen. Laat jezelf dus niet kennen door te denken dat ze je toch niet willen omdat je te oud denkt te zijn.

En dan nu…

En wanneer je voor jezelf duidelijk hebt dat je niet (meer) gelukkig bent in je huidige baan, is het tijd om hier verandering in te gaan brengen.

#1 Bedenk wat je wilt bereiken

De eerste stap is het nadenken over waar je naartoe wilt.Wat zie jij jezelf graag doen en wat zou je tot aan je pensioen wel willen blijven doen?En wat voor stappen wil je graag nog maken in je carrière?Allemaal vragen waar je goed over na moet denken alvorens je besluit een nieuwe uitdaging aan te gaan. Je kunt dan misschien wel toe zijn aan die nieuwe uitdaging, maar heb wel een plan van hoe je vervolgstappen er volgens jou uit zullen gaan zien

#2 De banenmarkt verkennen

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt dat je toe bent aan iets nieuws en weet wat je wil, is het tijd om de markt eens te gaan verkennen.Kijk eens naar wat voor soort vacatures die jou interesse hebben er zoal zijn.Zo kun je bijvoorbeeld zoeken binnen een bepaalde straal vanaf je woonplaats en het soort dienstverband.En wanneer je wat interessants hebt gevonden raad ik je aan om de links van de desbetreffende vacatures gewoon even op te slaan. Doe dit totdat je een mooi lijstje hebt van zo’n 5 tot 10 vacatures.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je aan te melden. Je geeft dan in je bericht weer waar naar je op zoek bent en upload je CV. Quotec kan op deze manier ook contact zoeken met jou als kandidaat.

#3 Ga solliciteren

Nadat je de markt verkent hebt en jezelf beschikbaar gesteld hebt op bijvoorbeeld onze site, is het natuurlijk tijd om daadwerkelijk je aan te melden.

Wanneer je jouw gegevens hebt ingestuurd gaan wij direct aan de slag om de beste matches die bij jou aansluiten voor te stellen.

Verwacht niet dat je van ieder bedrijf een reactie zult ontvangen. Het kan zijn dat je bij meerdere bedrijven op gesprek komt.

Wanneer jouw profiel voor de werkgever zegt dat jij de ideale potentiële kandidaat voor hen bent, zal je ook sneller worden uitgenodigd.

#4 Het sollicitatiegesprek

Voor de één zal het spannender zijn dan voor de ander, maar een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek kan in je voordeel werken.

Zorg er voor dat je je op bepaalde vragen en die je kunt krijgen voorbereid. Er worden namelijk veelal dezelfde vragen gesteld als:

  • Wat spreek jou aan deze functie?
  • Wat is reden dat je weg gegaan bent bij je vorige werkgever?
  • Waarom zouden we voor jou moeten kiezen?
  • Waar zie jij jezelf staan over 3, 5 of 10 jaar?
  • Hoe zou jij ons bedrijf omschrijven?
  • Hoe ziet de inhoud van de functie er in jouw ogen uit?

Allemaal vragen die ze zouden kunnen stellen. Probeer hier over na te denken zodat je niet met je mond vol tanden komt te staan. Verder is het belangrijk dat je er natuurlijk netjes en verzorgd uitziet. Wat betreft de kleding die je draagt zijn er niet echt regels en is ook afhankelijk van het type bedrijf.

Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert naar een bankfunctie, is het heel normaal als je in pak verschijnt. Maar wanneer je bij bijvoorbeeld bouwmarkt gaat solliciteren, zullen ze raar opkijken als je in pak verschijnt. Pas je kledingstijl hier dan ook op aan.
Direct zoeken naar jouw nieuwe uitdaging